geborsteld eiken 1

Onderhoud

Een unieke houten tafel is een prachtig natuurproduct die vandaag de dag veel gebruik wordt. Bijna elke houtsoort is perfect te verwerken met de allermooiste tafels als resultaat. De veelzijdigheid van hout zorgt er voor dat het één van de meest verwerkte producten is die je terugziet in veel interieurs. Heb jij een prachtige, unieke houten tafel in jouw bezit? Dan geven wij je een aantal tips voor het onderhoud aan deze tafel!

De eigenschappen van hout.

Eikenhout is een populaire en veelgebruikte houtsoort voor het maken van meubels, vloeren en andere bouwconstructies. Het is bekend om zijn duurzaamheid, stevigheid en prachtige natuurlijke textuur.

Eikenhout is een hardhoutsoort, wat betekent dat het langer mee gaat en moeilijker te beschadigen is dan zachthoutsoorten. Het is ook stevig en sterk, wat het geschikt maakt voor het maken van zware en stevige meubels, zoals eettafels en bedden.

Eikenhout heeft ook een prachtige natuurlijke textuur, met fijne nerven en een mooie, warme kleur. De kleur van eikenhout kan variëren van licht tot donker, afhankelijk van de soort en de behandeling die het heeft ondergaan.

Eikenhout is ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is bestand tegen vlekken en krassen, en kan gemakkelijk worden schoongemaakt met een vochtige doek. Eikenhout kan ook worden afgewerkt met verschillende soorten lak, waardoor het een stijlvolle en professionele uitstraling krijgt.

Eikenhout is ook een milieuvriendelijke optie, omdat het een natuurlijk product is dat kan worden gerecycled of verwerkt tot houtsnippers voor andere toepassingen.

Een van de grootste voordelen van eikenhout is dat het tijdloos is. Eiken meubels hebben een klassieke uitstraling en passen in bijna elk interieur. Ze kunnen ook gemakkelijk worden gecombineerd met andere stijlen en materialen, wat ze tot een veelzijdige keuze maakt voor iedereen die op zoek is naar kwaliteitsmeubels.

In termen van warmtebestendigheid is eikenhout redelijk goed. Het kan gemakkelijk tegen temperatuurschommelingen en hittebestendigheid, wat het geschikt maakt voor het maken van meubels en andere bouwconstructies die blootgesteld zullen worden aan hitte, zoals open haarden en kachels.

Eikenhout is ook goed bestand tegen vocht. Het is minder vatbaar voor vervorming en kromtrekken dan sommige andere houtsoorten wanneer het blootgesteld wordt aan vocht. Dit maakt het geschikt voor het maken van meubels en andere bouwconstructies die blootgesteld zullen worden aan vochtige omstandigheden, zoals badkamers en keukens.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden wanneer het gaat om het gebruik van eikenhout in vochtige omstandigheden, is dat het goed moet worden behandeld en onderhouden. Het is belangrijk om eikenhout regelmatig te behandelen met een waterafstotende olie

Let op!

Het is belangrijk om uw eiken tafel zo snel mogelijk schoon te maken als er iets op knoeit. Wanneer u vocht of etensresten laat liggen, kan dit permanente schade veroorzaken. De olie of hardwax in de tafel kan het vocht of etensresten in de houtnerf vastzetten. Door het snel opruimen van vocht of etensresten, voorkomt u dat het hout absorbeert en beschadigt. Gebruik hiervoor een milde zeep en warm water. Droog vervolgens de tafel af met een schone doek. Zo houdt u uw eiken tafel in topconditie en kunt u jarenlang genieten van uw prachtige meubelstuk.

Onze tips en tricks voor een duurzaam resultaat!

Natuurlijk wil jij jou tafel beschermen tegen vlekken van bijv. etenswaren en drank, dan adviseren wij een matte beschermlak of olie welke geschikt is voor de door jouw aangeschafte houtsoort. Vraag ons om advies ook als u elders een meubel product heeft aangeschaft en u heeft vragen over het onderhoud hier van. (let op, onze boomstam tafels wordt al geleverd inclusief deze laag). Plaats hete pannen of kopjes niet zonder een onderzetter op uw tafel. Let op! Door onderzetters van kurk kunnen de warmte en vocht toch op uw tafel terecht komen. Zoals hier boven aangegeven: houd rekening met de luchtvochtigheid in huis. Probeer dit zoveel mogelijk tussen de 50 en 60% te houden. Wij raden aan de temperatuur tussen de 14 (s’ nachts) en 24 (overdag) te houden. Onverhoopt toch geknoeid op uw tafel? geen probleem! neem deze direct even af!